הקשר בין הורמונים
להתנהגות שלנו
מודעות וערנות – כדי לסייע למוח הרגשי לשפר ולהשפיע על התוצאות שלנו.
מאת שרון אייזן
האם אנחנו בוחרים מה להרגיש? כשאנחנו אוהבים – האם בחרנו לאהוב? האם בחרנו את מי לאהוב ומתי?
כשאנחנו מפחדים – האם אתם זוכרים את עצמכם אומרים לעצמכם – “יאללה עכשיו אני מתחיל לפחד!”? ממש לא!, אם כך, אם לא אנחנו בוחרים את הרגשות שאנחנו חווים, מי בוחר אותם? ובכן, המוח בוחר אותם, או נכון יותר, מגיב. המוח מגיב לגירויים שהוא מקבל. ההעדפה לרגשות כאלו או אחרים נקבעת באופן אוטומטי לפי במהלך החיים המושתתים על זיכרונות/ חיוויטים קיימים בין גירוי לתגובה, פרדיגמות וכדומה
אז מה אתם יכולים לעשות וכיצד תוכלו לעודד פעילותם של שליחים עצביים מבורכים אלו?
- הפקידו לעשות פעילות גופנית. פעילות גופנית סדירה בתדירות גבוהה (מדובר על שילוב עצימות, לדוגמה: רק הליכה לא בהכרח תשחרר דופמין…) תעודד ייצור נוירוטרנסמיטרים.
- היו פעילים מינית – רצוי עם בן זוג קבוע, המקנה תחושת ביטחון, אהבה, קירבה ופתיחות.
- היו עסוקים בלמידה מתמדת של דברים שמעניינים אתכם ושיסייעו לכם לגדול מנטלית, שירגשו אתכם, שיאתגרו ויאפשרו לכם למתוח את גבולות הגזרה הקיימים שיצרתם לעצמכם.
הוכח מדעית! המוח הרגשי אצל נשים גדול יותר מהמוח הרגשי אצל הגברים!
נשים הן הרבה יותר רגישות!, המדע מוכיח זאת, נשים הן רגישות יותר וזו עובדה. המוח הרגשי הנשי גדול יותר מן המוח הרגשי הגברי. אם שאלתם את עצמכם פעם איך זה שלנשים הרבה יותר קל להביע רגש (לרובן בכל אופן), לאישה קל הרבה יותר להתקשר, מה שמסביר את היותה הממונה העיקרית על גידול הילדים בכל התקופות והתרבויות. זה ביולוגי.
8 נטיות "התנהגותיות" של המוח הרגשי
1 . הצורך בהשוואה – “הדשא של השכן ירוק יותר.”
2 . הטיית השליליות – מיקוד במה אין לי, למה זה לא טוב.
3 . מנגנון בריחה או לחימה – במצבי פחד
4 . שיפוטיות – כלפי עצמי וכלפי אחרים
5 . מיניות – חיפוש אחר מרכזי עונג וסיפוק צרכים
6. נטייה להתמכרויות חזקה אצל אנשים אשר חוו חוסר רגשי שלא טופל בעברם, ומנסים להשלימו אינסטנט על ידי כימיקלים שונים המשחררים דופמין. (הימנעות מכאב וחיפוש אחר עונג מיידי).
- נוירוני מראה – זיהוי רגשות ואמפתיה כלפי האחר (ממוקם בקליפת המוח).
- נטייה לדרמות/ פחדים/ כעסים/ קבלת החלטות המבוססים לרוב על זיכרונות וחוויות עבר.
שינוי במוח הרגשי נוצר בבניית נוירונים חדשים – לשנות את האוטומטיים
“האדם הוא האחראי הבלעדי ליצירת מציאות חיובית רגשית ומתפקידו להוביל עצמו למקומות רצויים עבורו” (שרון אייזן).
כיצד המוח הרגשי משפיע על התוצאות שלנו ביום יום.
אנשים מבצעים רכישה מתוך רגש, מונעים מרגש, מקבלים החלטות מרגש.
עובדה זו תקפה הן לפן האישי והן לפן העסקי. ברגע שנדע לנתב את מידע זה בחיינו, התוצאות שנשיג, יעלו בעשרות אם לא מאות מונים וישנו את התמונה בכללותה. החשיבות של הבנת המוח הרגשי והאופן שבו הוא פועל, חיונית להנעת שינויים, שיפור תוצאות והישגים.
עיקרון זה ממחיש כי יש חשיבות רבה לאופן שבו אנחנו בוחרים להגיב על סיטואציות שונות. כדי להבין כיצד המוח הרגשי משפיע עלינו ביום יום, אמחיש את אפקט הפחד המופיע אצל כל אחד מאיתנו בחיי היום יום לדוגמה: פחד מהצלחה, פחד מכישלון, פחד להיפגע, פחד ממה יגידו, פחד קהל ועוד… חשוב לדעת שאלו הם רגשות המגיעות מהמוח הרגשי המונע מהמוח העתיק ההישרדותי כדי להגן עלינו מפני סכנות קיומיות (המוח העתיק) על סמך זיכרון עבר/ אמונות/ התנסויות קודמות או פחד מהלא נודע. כדי לנהל את לוח הבקרה של “המוח הרגשי”, חשוב להבין איך המנגנון פועל מאחורי הקלעים. וברגע שאותו פחד לא משרת אותנו, זה בדיוק הזמן לרתום את ההיפך לפחד – הדחף, שידחוף אותנו קדימה לפחות מוכר וידוע. ברגע שאנו מבינים ששחקני הרגש מופיעים כדי לגונן עלינו, יהיה לנו קל יותר לנווט את מכלול הרגשות שעולות בסיטואציות שונות. התפקיד שלנו הוא למעשה לתעל את הרגשות, לנהל אותם, ולא לאפשר למצב הפוך בו אנו מנוהלים על ידי הפחד, הכעס, הקנאה, העצב… בסרט הילדים “הקול בראש” של פיקסאר מדובר על הרבה יותר משליש ושני שליש, שימו לב כי השחקנית החיובית היחידה בפאנל היא שמחה, הפוזיטיבית שבחבורה, לא פשוט להתנהל באופן שבו עליה להתמודד עם ארבעה שחקנים נוספים בו זמנית שמייצגים רגשות שליליים. (אותו עיקרון של הטיית השליליות). מה שמכונה בפיהם של הילדים: “לא כוחות” ואכן, כמו בסרט, גם בחיים אין איזון. ועלינו להתמודד בו בזמן עם תחושות ורגשות שונים שנועדו להגן עלינו. כשברוב הפעמים אין בסיס לאותה הגנה.. היות שאנחנו כבר לא בסכנה שבה אנו חשופים להיטרף על ידי אריה או דינוזאור. כך שהרבה מהפחדים, החששות, הכעסים לא משרתים אותנו, אלא מעכבים, ואם הם מנהלים את המערכה לאורך זמן, הם עלולים ליצור נזקים ממשיים בחיינו הלכה למעשה, ולעיתים באופן בלתי הפיך.
מודעות וערנות – כדי לסייע למוח הרגשי לשפר ולהשפיע על התוצאות שלנו.
בכל פעם שעולה רגש – יש לשאול את השאלות הבאות:
- 1. האם זה מקדם אותי?
- האם זו האמת?
- כיצד אני יכול להתנהל באופן שיוביל אותי לתוצאה רצוייה?
ברגע שאני מבינה את מבנה המוח הרגשי מבפנים ואת האופן שבו החלקים פועלים, ומה תפקידם, אוכל לרתום ידע זה ולייצר תוצאות שישרתו אותי, ויאפשרו לי לצאת מהמעגלים שגרמו לי להיות או להשיג את המצוי שלי. כדי להגיע לנקודת הפריצה שלי, וליצור מפנה של ממש, עלינו ליצור שינוי.